Sacharidy (cukry a škroby), které v naší stravě s oblibou konzumujeme, mají nejen malý objem, ale většina z nich se vstřebá už v tenkém střevě. Tím dochází k narušení peristaltiky tlustého střeva, protože jeho peristaltické (vyprazdňovací) pohyby podporuje hlavně vláknina. Té ale máme v potravě trvalý nedostatek. Vláknina dále váže cholesterol a žlučové kyseliny.. Vláknina také podporuje pocit sytosti bez energetického efektu. Tím je vhodná i jako podpora většiny redukčních diet při snižování váhy.
Pro střevní peristaltiku je důležitá zejména nerozpustná vláknina. Nerozpustná vláknina dokáže pohltit mnohonásobně více vody než je její objem. Díky této její vlastnosti se zvětšuje objem stolice, která je celkově měkčí a vláčnější. Vláknina je také dobrou půdou pro bakterie přirozeně se ve střevě vyskytující, které z ní uvolňují volné mastné kyseliny, kyselinu mléčnou a plyny, což podporuje zadržování vody a pohyblivost střeva. Nerozpustná vláknina pomáhá efektivnímu odvodu karcinogenních látek ze zažívacího traktu a brání resorbci (znovuvstřebávání) cholesterolu.
Rozpustná vláknina zpomaluje tempo trávení jiných složek potravy v žaludku, čímž tělu poskytuje vyrovnanější přísun energie. V tenkém střevě zpomaluje vstřebávání glukózy do krve, čímž brání náhlému vzestupu hladiny krevního cukru, což je nesmírně důležité zejména u diabetiků. Vláknina též ovlivňuje metabolizmus tuků tak, že snižuje hladinu krevních tuků, zejména cholesterolu. Váže se ve střevě se žlučí a je vylučována stolicí. Játra kompenzují ztrátu žluče tvorbou vyššího množství žlučových kyselin vyráběných z cholesterolu. I tímto mechanismem se tak snižuje množství cholesterolu v krvi.
Vitavláknina MAXI v sobě spojuje všechna pozitiva kombinace vláknin z různých zdrojů (několikadruhové vlákniny), kombinace rozpustných a nerozpustných vláknin a unikátní technologie na zlepšení pozitivních vlastností běžných vláknin. Speciálně vybrané kmeny mikroorganizmů velice účinně chrání střevní trakt před nepříznivou mikroflórou a zajišťují dokonalé využití kvalitních živin z potravy. Současně podporují rozvoj přirozené střevní mikroflóry a tím zlepšují střevní funkci. Podílejí se také na neutralizaci škodlivých látek a jejich odstranění z organizmu. Zlepšením střevní peristaltiky se nejen upraví vyprazdňování a odstraní zácpa a plynatost, ale také zabrání hnilobným pochodům ve střevním obsahu. Doplnění Vitavláknina MAXI o minerální látky a stopové prvky plně nahrazuje jejich úbytek a pomáhá v tvorbě nezbytných enzymů v organizmu.
Volba jednotlivých surovin a jejich unikátní spojení do komplexního přípravku dává uživateli jedinečný nástroj na ochranu organizmu před celým spektrem vážných onemocnění. Proto je Vitavláknina MAXI spolehlivým partnerem a pomocníkem moderního člověka třetího tisíciletí.