Volné radikály jsou zdivočelé chemické látky ničící vše, co mají v dosahu. V našem těle umí nadělat pěknou spoušť, včetně poškozování buněk DNA. Jsou všudypřítomné. Vznikají například z kyslíku, který dýcháme, z nezdravého a tepelně upraveného jídla, z UV záření, chemikálií z prostředí atd. Příroda nám proti nim dala mocné ochránce – antioxidanty. Jde o pestrou skupinu látek nacházejících se především v tepelně neupravené rostlinné stravě. Dokážou srovnat radikály „do latě“ a ochránit naše tkáně před poškozením.
Je to jednoduché – dostatek tepelně NEupravené zeleniny a ovoce je podmínkou pro dostatečný příjem antioxidantů. Dostatečný příjem antioxidantů je podmínkou pro zachování zdraví. Háček je v tom, že západní populaci chybí právě dostatek kvalitní tepelně neupravené rostlinné stravy. Většina lidí v našich krajích skutečně nejí doporučených pět porcí čerstvé zeleniny a ovoce denně. Ani v létě.
U potravin a kosmetiky vede nedostatek antioxidačních látek ke žluknutí, hnilobě a přeměně přínosných látek na nebezpečné chemikálie. V našem těle vede nedostatek antioxidantů k obdobným procesům, které se pak v praxi projeví jako kornatění tepen, bujení nádorů, cukrovka, předčasné stárnutí, degenerace mozkových buněk, zhoršená imunita, vznik zánětů ve střevech, snížená pohyblivost spermií a mnoho dalších. Systematicky si tak vyrábíme různá civilizační onemocnění.
Mezi antioxidanty se řadí vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy – resveratrol, katechin –, fenoly a karotenoidy – jako je betakaroten, lutein, zeaxantin a astaxantin. Antioxidanty najdete i mezi nápoji – například červené víno skrývá resveratrol.
V následujících řádcích jsou charakterizovány nejčastěji používané substance:
antioxidanty rozpustné v tucích, odstraňovače radikálů, alternátory a vazače kovů. Jejich protirakovinový efekt a účinek proti arterioskleróze spočívají pravděpodobně zejména v tom, že obsahují nenasycené mastné kyseliny, které dokáží zvrátit lipidovou peroxidaci v biomolekulách, vážou vysoce reaktivní volný kyslík a také některé kovy vyvolávající oxidaci v chelátové formě.
v tucích rozpustná forma populárního vitaminu C. Je antioxidantem se silným redukujícím účinkem, přerušovačem řetězové reakce a odstraňovačem radikálů. Je důležitý v prevenci rakoviny.
jsou to antioxidanty s účinkem blokace iniciačního procesu, přerušovače řetězové reakce, odstraňovače radikálů. Lze je považovat za antioxidanty ochraňující hlavně tuky. Svůj účinek uplatňují v buněčné membráně, kde přerušují řetězovou reakci peroxidace tuků. Váží též volný kyslík. Jsou důležitými substancemi chránícími před rakovinou a arteriosklerózou. Vyžadují přítomnost selenu a vitaminu C.
aktivátory superoxid dismutáz (SOD) – důležitých antioxidačních enzymů organismu. Tyto enzymy plní antioxidační ochranu „vodního“ i „tukového“ systému, čímž se stávají důležitými stopovými prvky chránícími před rakovinou a arteriosklerózou.
Selen díky svému silnému antioxidačnímu účinku podporuje ochranu buněk a tkání před škodlivými účinky volných radikálů a přitom přispívá k ochraně imunitního systému a normální činnosti štítné žlázy. Hraje roli i v udržení zdraví kůže a nehtů.
Zinek je stopový prvek, který se podílí téměř na všech metabolických procesech a je přítomný v každé buňce v našem těle. Přispívá ke zdravé činnosti našeho imunitního systému, ke zdraví vlasů, kůže a nehtů, udržuje normální hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu, normální mentální činnost a díky svým antioxidační účinkům inhibuje škodlivé oxidační procesy.
ve vodě rozpustné antioxidanty obsahující síru. Pomocí svých tiolových skupin (-SH) mohou destruovat už existující hydroperoxidy tuků a pravděpodobně hrají přímou roli v odstraňování hydroxyradikálů.
ve vodě rozpustný antioxidant, odstraňovač radikálů. Pomáhá glutathion peroxidáze (Se-GSHPx), jednomu z nejdůležitějších antioxidačních enzymů buněčné plazmy a mytochondrií. Je velmi důležitý v prevenci výše uvedených chorob. Glutathion je látka, která se nám zcela přirozeně tvoří v játrech. Pokud ho máme nedostatek, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc. Velmi zajímavým faktem je, že se glutathion účastní také metabolizování alkoholu. Acetaldehyd, který vzniká rozpadem alkoholu, způsobuje typickou nevolnost a kocovinu. Glutathion ho umí převést na netoxickou látku a tak kocovině zabránit.
ve vodě rozpustné antioxidanty vážící kovy. Díky své chemické struktuře jsou silnými blokátory volných radikálů rostlinného původu. Řada studií prokázala, že jsou výjimečnými látkami chránícími před rakovinou.Významné flavonoidy – rutin, hesperidin. Příkladem může být látka rutin, známá z přípravku ascorutin, běžně podávaného v nemocnicích. V závislosti na míře cévních obtíží mohou např. člověka s křečovými cévami již po 2 dnech přestat bolet nohy *)
Málokdo z nás je potravinově soběstačný a dokáže si zajistit celodenní přísun dostatku ovoce a zeleniny z vlastních či ověřených zdrojů. Je tedy vhodné zařadit do denního jídelníčku ječmen a chlorellu nebo naprosto jedinečný komplex antioxidantů Mega Protect nebo pro starší Senior Formula (více o tomto produktu v článku Stárnete – braňte se).
Zdroj: Nutritional Freedom Association (www.nutritionalfreedom.org) a příloha GW